Твоята Количка
0 Aрт. - 0,00 лв
Твоята количка е празна!

ROOTDENT МТА / РУТДЕНТ МТА - 2 x 0,25g

10,00 лв
На базата на МТА
в опаковка 2 дози x 0,25g
Цвят
Количество:

ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА

„РУТДЕНТ” (ROOTDENT)

Продукт за репарация на коренови канали

 

Денталният продукт „РУТДЕНТ” се произвежда чрез смесване на вода с прах за продължително втвърдяване и бързо стягане.

Рутдент МТА - / 2 вида /
 
 - Бързовтвърдяващ
 - Нормално втвърдяващ

 

ИНДИКАЦИИ

Използва се в стоматологията. Професионална употреба в здравно заведение.

Денталният продукт „РУТДЕНТ” се използва за ретроградно запълване на кореновите канали на зъбапри хирургическо лечение на пародонтит, за запълване на апикалната част на канал с незавършено формиране на корена, за затваряне на перфорация (бифуркация и трифуркация) на кореновия канал и кухината при външна коренова резорбция и също така като медицинско покритие на пулпа за поддържане на нейната виталност при лечение на дълбок кариес и всички обратими форми на пулпит, за директно покриване на пулпата при зъбна пулпотомия.

 

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

Лекарствена идиосинкразия. Не злоупотребявайте.

 

ВЪЗМОЖНИ НЕГАТИВНИ ЕФЕКТИ

Ако са удовлетворени условията за съхранение, транспорт и инструкциите са спазени, няма неблагоприятни ефекти.

 

СЪСТАВ И КЛИНИЧНА ФАРМАКОЛОГИЯ

Денталният продукт „РУТДЕНТ” съдържа калциев оксид, алуминиев оксид и циркониев оксид. Съотношението на оксидите в праха определя неговото време за втвърдяване. Смесването при стайна температура (18-23)оС и влажност (50±10)% за 1 минута на прах с дестилирана вода в съотношение 2,8-3,1 дава в резултат пластична паста удобна за прилагане.

Времето за работа на бързо стягащ продукт е 2-4 минути, времето за втвърдяване е 10-15 минути.

Времето за работа на продукт с удължено втвърдяване е 10-12 минути. Продуктът се втвърдява в канала от 4 до 24 часа при условията на устната кухина.

По време на втвърдяването калциевият оксид взаимодействайки с дестилираната вода се превръща в калциев хидрокисд, който осигурява алкални условия (рН 12,8). Тогава аморфният калциев хидроксид реагира с оксиди на силиция и алуминия формирайки активни силикати и укрепва циментовата матрица. Образуваният алкален цимент има антибактериални свойства и стимулира процеса на апексгенезис при лечение на зъби с неразвити корени, спира десикацията на твърдата тъкан, стимулира образуването на вторичен дентин при лечение на кариес.

Денталният продукт се произвежда за използване в агресивна биологична матрица с температурен обхват между 32оС и 42оС (в устната кухина при температура (37±1)оС и влажност 60-90%).

Продуктът има висока биосъвместимост, слаба разтворимост и висока механична устойчивост.

 

 

МЕТОД НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Денталният продукт „РУТДЕНТ” се смесва при стайна температура (18-23)оС и влажност (50±10)%. На смесителното блокче трябва да се смеси 1 доза (0,25 г) прах с 2 капки (0,08-0,10 г) дестилирана вода за 30-40 секунди преди да се получи плътна мека маса.

Необходимо е да се използва продукт получен от бързо стягащ прах, където през неговото време за работа (2-4 минути) и след втвърдяване (за 12-15 минути) е възможно извършването на по-нататъшни манипулации.

Необходимо е да се използва продукт получен от прах с удължено втвърдяване, където за 10 минути и при загуба на пластичност на пастата е възможно да се добави еднократно малко количество (не повече отн 1 капка за доза) дестилирана вода и да се смеси за време за работа удължено до 15-17 минути.

За ретроградно запълване на апекса на зъбния корен под анестезия вие трябва да осигурите достъп до апекса на зъбния корен (дисекция на лигавичната надкостна мембрана), да извършите резекция на апекса на корена и с помощта на ултразвуков връх със специален диамантен накрайник да оформите кухина за ретроградно запълване. След поддържане на хемостаза, кухината на апекса на зъбния корен се запълва с получената паста. Необходимо е да замените костния дефект с остеопластичен продукт, а мембраната се фиксира със шев.

За възстановяване на дупка от перфорация в промития и подсушен канал вие трябва да вкъръте продукт в зоната на дефекта, да запечатате и да проверите коректността на неговото влагане с рентген. След това вие трябва да обтурирате останалите канали, да изолирате с подложен продукт и да възстановите коронката на зъба.

За запечатване на кухина при резорбция на зъбен корен е необходимо да осигурите достъп до зоната на резорбция и да извършите обработка с инструменти. След това поставете продукт получен чрез смесване на бързо стягащ прах с дестилирана вода (рентгенов контрол) в кухината на резорбцията и изолирайте повърхността със стъкло-йономерен цимент.

За апексификация на корен вие трябва да вкарате продукта в апикалната зона и да запечатате, използвайки амалгамно бутало и памучно топче или хартиени щифтове в подготвения канал. Пастата може да бъде кондензирана като се използва ултразвуков накрайник без пръскане на вода, при средна мощност.

Под рентгенов контрол е необходимо да проверите коректността на полагането на продукта, който трябва да остане като постоянен компонент на запечатването на кореновия канал. След това вие трябва да обтурирате останалите канали, да изолирате с подложен продукт и да възстановите коронката на зъба.

За покриване на пулпа подготвената кухина трябва да бъде обработена с антисептик и малко количество от продукта се поставя в оголената зона с помощта на сферичен апликатор. След това тази зона се покрива с временен продукт преди следващото посещение. При позитивна динамика, на следващото посещение е необходимо да отстраните временния продукт като медицинското покритие трябва да бъде изолирано със стъкло-йономерет цимент и възстановяването е приключено.

 

ФОРМА НА ПРЕДСТАВЯНЕ

Прах  20 дози по 0,25 г 

1 доза- 0,25 г

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте при температура от 5оС до 25оС. Пазете на сухо място!

Внимание!Избягвайте контакт на праха с въздуха.

Не използвайте след изтичане срока на годност.

Срок на годност: 3 години от датата на производство.

youtu.be/5TvHb4c_0p8?list=PL90iCnjsvgZQr2Mw63CDiRHVPwumVL3HF

Аналози: “ProRoot, MTA” – “Dentsply”,САЩ; “Biodentine” – “Septodont”, Франция

Контакти

  • Email office@akatzarova.com
  • Тел +359 2 9810778
  • Адрес София 1000, ул. Стефан Караджа 5, България