Твоята Количка
0 Aрт. - 0,00 лв
Твоята количка е празна!

EUGETIN / ЕВГЕТИН

37,00 лв
Количество:

ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА

„ЕВГЕТИН” (EUGETIN)

Пълнител за канал на корена на базата на цинков оксид евгенол

 

ИНДИКАЦИИ

Използва се в стоматологията. Професионална употреба в здравно заведение.

Пълнителят „ЕВГЕТИН” се използва за запълване на кореновите канали на зъб при лечението на пулпити и всички форми на периодонтити, особено в случаите на запълване на коренови канали с морфологични промени. Този пълнител се препоръчва за използване в комбинация с гутаперча.

 

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

Лекарствена идиосинкразия.

Използвайте с голямо внимание при пациенти алергични към евгенол, йод и кортикостероиди.

Не злоупотребявайте.

ВЪЗМОЖНИ НЕГАТИВНИ ЕФЕКТИ

Ако са удовлетворени условията за съхранение, транспорт и инструкциите са спазени, няма неблагоприятни ефекти.

СЪСТАВ И КЛИНИЧНА ФАРМАКОЛОГИЯ

Пълнителят „ЕВГЕТИН” се произвежда като комплект прах/течност и принадлежи към клас цинков оксид/евгенол.

Прахът съдържа цинков оксид; калциев фосфат, който подсилва регенерацията на костите; рентгеноконтрастен пълнител за мониторинг на запълването на канала съгласно рентгеновото изображение; мощен дълготраен антисептик – тимол йодид; добавка аналгетик (дексаметазон – 0,01%; хидроксикортизон ацетат – 1,00%), значително намаляващ реакцията на периапикална болка; пластификатор за получаване на мека паста след смесване на праха с течността в съотношение 7:1.

Течността съдържа евгенол, който е модифициран с полимерен материал, който осигурява след втърдяване получаването на несвиваем продукт, неразтворим в дестилирана вода при температура 37оС (разтворимост от 0,15%, която е 20 пъти по-ниска от максималния лимит съгласно стандарта). Дебелината на пълнителя е 3-5 μм, което позволява на антисептичния продукт да навлезе в микроканалите и в раздвоените но кореновия канал, да се използва тази паста при запълване със щифтове. Евгенолът омекотява повърхността на щифтовете от гутаперча като ги съчетава заедно; това позволява да бъде запълнен кореновия канал плътно и да бъде изолиран от микроорганизми.

Пастата получена след смесване на компонентите на „ЕВГЕТИН” при температура от 23оС не губи своята пластичност за време от 5-6 часа и се втвърдява в устната кухина за период от 24-48 часа. Ако е необходимо пълнителят може да бъде изваден от канала без специални усилия.

При запълване на зъбен канал с продукт съдържащ евгенол е необходимо да се използва подложка (евгенолът нарушава структурата на материала базиран на полимер).

Денталният продукт се произвежда за използване в агресивна биологична матрица с температурен обхват между 32оС и 42оС (в устната кухина при температура (37±1)оС и влажност 60-90%).

 

МЕТОД НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Пълнителят „ЕВГЕТИН” се смесва при температура (18-23)оС и относителна влажност на въздуха 45-55%.

За запълване на канали пастата се получава след смесване на 2 дози (0,20-0,21 г) от праха с 1 капка (0,03 г) от течността. Зъбният канал се подготвя с помощта на гел или течност за разширяване на коренови канали, обработва се антисептично и се подсушава (като се използват течности или гелове произведени от „ТехноДент”). Пастата се инжектира в подготвения и подсушен канал с коренова игла или с инструмент за запълване на коренови канали.

Запълването на канала или изваждането на инструмента за запълване на коренови канали се извършва при ниски обороти на турбината за изтласкване на въздуха и запечатване на материала в канала. Изпъкващото вещество се отстранява, изолира се с подложка и коронката на зъба се възстановява.

При запълване с гутаперча пастата се инжектира в подготвения канал и се обтурира със щифтовете или се полага по щифтовете.

Затворете плътно продукта след употреба.

ФОРМА НА ПРЕДСТАВЯНЕ

Прах (стъкленица)             14 г

Течност (бутилка)              10 мл

Мерителна лъжичка           1 бр.

Миксираща подложка         1 бр.

Инструкция за употреба     1 бр.

 

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте при температура от 5оС до 25оС.

Аналози: “Endomethezon” – “Septodont”,Франция; 

Контакти

  • Email office@akatzarova.com
  • Тел +359 2 9810778
  • Адрес София 1000, ул. Стефан Караджа 5, България